Selasa, 31 Julai 2018

BUKTI MELAYU BUKAN BANGSA PENDATANG DI MALAYSIA

Image result for melayu
Sumber

 Sebelum kita pergi ke tajuk utama, eloklah kita ketahui dahulu asal-usul perkataan 'Melayu' itu sendiri. Ada pandangan yang kata nama “Melayu” ni direka²; terutamanya dalam kalangan ilmuan barat ketika menjajah negara kita dulu.

Contohnya,ada yang kaitkan perkataan “Tanah Melayu” dengan William Marsden. Manakala perkataan 'bangsa Melayu' pula dikaitkan dengan Stamford Raffles dan Munshi Abdullah.

Sebenarnya, sebelum mereka ni lahir dah lama perkataan Melayu ni digunakan. Malahan sejarawan Portugis bernama Tomé Pires (1468-1540 M) pernah guna perkataan “Terra de Tana Malaio” untuk rujuk Tanah Melayu.

PERKATAAN 'MELAYU' SUDAH WUJUD SEAWAL 645 MASIHI

Perkataan 'Melayu' ni dah lama wujud.Seorang ahli geografi bernama Ptolemy (90-168 masihi) dalam karyanya pernah sebut “Maleu-Kolon” yang bermaksud Melayu Barat/Tanah Melayu.

Dua abad lepas tu pulak,perkataan “Malayadvipa” yang bermaksud pulau bergunung dijumpai kat kitab berbahasa Sanskrit. Pulau bergunung ni maksudnya Tanah Melayulah.

Sekitar tahun 645 Masihi, ada satu kerajaan yang dinamakan Melayu kat Jambi, Sumatera.Punyalah power kerajaan ni, diorang siap hantar utusan kat Empayar China masa tu. Seorang pengembara China yang pernah lawat Melayu tulis tempat tu sebagai “Ma-La-Yu”.

Nama Melayu ni semakin dikenali apabila nama Kerajaan Melaka yg terkenal dengan kemakmuran dan kekuasannya di Tanah Melayu. Biar pun diorang tak guna nama kerajaan Melayu, tapi Kerajaan Melaka ni boleh beri gambaran identiti Melayu – bahasa Melayu, adat Melayu dan agama Islam.

“Orang Melayu Melaka dianggap Melayu sebenar (bukan kacukan) dan bahasa mereka dianggap bahasa Melayu sungguh (piawai).
– Kajian Prof. Dato’ Seri Dr. Md. Salleh

Daripada maklumat-maklumat kat atas, bolehlah kita simpulkan yang nama “Melayu” ni memang dah lama wujud.

ORANG MELAYU PERANTAU/PENDATANG DARI TAIWAN?

Sebut je pasal asal-usul orang Melayu, mesti banyak teori yang korang pernah dengar. Banyak je teori-teori tu takde sumber, nasib baik takde orang yang kata Melayu datang dari bulan.

Salah satu teori yang terkenal bila kita sembang tentang asal-usul Melayu adalah 'Teori Keluar dari Taiwan'.Teori ni telah dibawakan oleh Peter Bellwood dan disokong oleh ramai ilmuan barat.

Teori ni sebut bahawa sekitar 4,000 tahun lalu rumpun manusia Austronesia atau Malayo-Polynesia, termasuklah orang Melayu seperti yang dikenali di Malaysia-Indonesia-Brunei-Singapura telah berhijrah jauh dari selatan negeri China dan lalu kat Taiwan. Masa tu takde grab lagi, diorang jalan kaki kot.

Diorang berhijrah sebab tempat asal dah padat sangat dengan penduduk.Dan diorang ni memang pakar dalam bidang pertanian. Memandangkan dulu BR1M belum ada, diorang dapat survive menggunakan ilmu pertanian yang tinggi.

KAJIAN 'ORANG MELAYU DARI BENUA SUNDA' PATAHKAN TEORI KELUAR DARI TAIWAN

Teori Keluar dari Taiwan tadi dikatakan takde bukti yang kukuh, sebabnya orang kat Asia Tenggara dah lama mahir dalam ilmu pertanian dan maritim.

Ada satu kajian yang tolak teori Keluar dari Taiwan tu.Pengkaji ini yakin orang Melayu bukan berhijrah tapi memang asalnya dari Tanah Melayu.Kajian yg di beri nama 'Orang Melayu Keluar dari Benua Sunda' ini dipelopori oleh Dr. Stephen Oppenheimer.

Kajian ni jelaskan, sekitar 16,000 tahun dulu (sebelum zaman batu berakhir) – Asia Tenggara ni merupakan satu tanah yang lebih besar dari India. Maksudnya semua negara dalam Asia Tenggara ni adalah satu tanah je, takdenya terpisah macam sekarang.

Tapi, ada satu banjir besar yang buatkan negara-negara kat Asia Tenggara ni terpisah macam sekarang. Agaknya banjir level zaman nabi Nuh kot.

Sebab banjir besar ni orang Melayu terpaksa berhijrah ke Taiwan,Indo-China dan Madagascar.
 
Unsur banjir besar dalam kajian ni penting sebab ia memang selari dengan perubahan iklim dan legenda banjir besar yang pernah melanda Asia Tenggara.

Kajian ni membuktikan yang sebenarnya orang Melayu bukanlah pendatang, tapi memang dah menetap kat sini lebih 10,000 tahun dulu.

“Pada tahun 2009, Human Genome Organisation mememui bukti genetik yang selaras dengan teori yang dikemukakan oleh Oppenheimer. Bukti itu menyarankan bahawa sebaran kependudukan di Asia berlaku melalui kepulauan Asia Tenggara, tanpa penghijrahan dari tanah besar Asia.” – Kajian Prof. Dato’ Seri Dr. Md. Salleh

BUKTI SAINTIFIK BUKTIKAN MELAYU BUKAN KAUM PENDATANG

Selalunya ada orang yang tak percaya dengan bukti-bukti sejarah ni, sebab diorang kata sejarah boleh je dikarang oleh sesiapa yang ada kuasa.Jadi di sini ingin ditegaskan bahawa 'Kajian Benua Sunda' ni datang dengan bukti saintifik!.

• BUKTI SAINTIFIK PERTAMA
 
Pada 28 Mei 2008 Universiti Oxford keluarkan satu laporan dengan tajuk “New DNA Evidence Overturns Population Migration Theory In Island Southeast Asia”.

Laporan ni menegaskan yang orang kat Tanah Melayu ni memang dah berasal dari sini.Proses perhijrahan memang berlaku.Tapi penghijrahan itu adalah melibatkan orang Melayu keluar dari Tanah Melayu sampailah ke Taiwan.Banjir besar tu mungkin boleh jadi salah satu sebab kenapa berlaku penghijrahan ini.

• BUKTI SAINTIFIK KEDUA
 
Seperti mana yg di ketahui umum,melalui ujian DNA kita boleh mengesahkan dari mana sesuatu pihak itu berasal.

Terdapat satu kajian genetik yang dijalankan bagi membuktikan kesahihan teori Benua Sunda ni. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2005 bertajuk 'Y-Chromosome Evidence of Southern Origin of the East Asian-Specific Haplogroup 03-M122'.
Dalam kajian tersebut ada di nyatakan:
 
“Corak ini menunjukkan bahawa penempatan pertama manusia moden di Asia Timur berlaku di tanah besar Asia Tenggara semasa Zaman Ais terakhir, bertepatan dengan ketiadaan fosil manusia di Asia timur, 50,000-100,000 tahun yang lalu.” – Kajian Prof. Dato’ Seri Dr. Md. Salleh

• BUKTI SAINTIFIK KETIGA

Bukan setakat kajian saintifik je.Malahan ia di sokong oleh seorang pakar antropologi bernama Janet Montgomery McGovern yg berasal dari Taiwan).

Menurut Janet,di Taiwan ada satu upacara tradisi tahunan oleh sebuah komuniti yg di kenali sebagai orang Amis.Upacara tradisi itu adalah untuk memperingati nenek moyang diorang yang naik perahu dari selatan (Asia Tenggara).

*Sila Google untuk lihat gambar orang Amis.

Mengikut orang Amis,nenek moyang mereka berasal dari pulau Lan Yu diTaiwan.Dan di Pulau Lan Yu ni pula,ada satu puak yg di kenali sebagai Yami.Nenek moyang puak Yami ni datang dengan perahu dari kepulauan Batan di utara Luzon, Filipina.
Jadi perkara ini membuktikan yang orang Melayu memang pernah berhijrah keluar dari Asia Tenggara.

3 KELOMPOK IDENTITI MELAYU

Daripada bukti-bukti yang dikemukakan dalam kajian Prof. Md. Salleh ni, kita dapat tahu yang sebenarnya orang Melayu bukan dari Taiwan.

Kalau ikut kajian ni,identiti Melayu boleh di bahagikan kepada tiga kelompok:
 
• Kelompok Pertama
 
- Kelompok 'Malayo-Polynesia' iaitu yang tinggal kat Tanah Melayu atau mereka yang dah berhijrah. Kumpulan ni terdiri daripada banyak kaum seperti yang di ceritakan di atas.

• Kelompok Ke- 2.
 
Kedua pulak, Melayu di Kepulauan Melayu – termasuk di Filipina dan Melayu yang telah berhijrah ke Afrika Selatan, Sri Lanka, dan barat Australia.

• Kelompok Ke- 3.
 
Yang ketiga pulak adalah yang kat Malaysia ni. Identiti Melayu kat Malaysia ni ditentukan oleh Perlembagaan Negara.

Seorang pakar perbandingan anatomi bernama Dr. Johann Friedrich Blumenbach memberi gambaran tentang fizikal orang Melayu;
“Berkulit Tawny; rambut hitam, lembut, kerinting, tebal dan berlimpah; kepala agak kecil; dahi sedikit bengkak; hidung penuh. Hidup di pulau-pulau India berhampiran Semenanjung Melaka, serta Sandwich [Hawai`i]."

UNTUK YANG BUTA SEJARAH,SILA BACA

Ramai je yg fikir orang Melayu ni asal-usulnya adalah daripada kerajaan Melaka, padahal orang Melayu dah wujud berpuluh ribu tahun dulu.

Daripada kajian Prof. Md. Salleh ni, kita dapat tahu yang Melayu memang asal dari Tanah Melayu. Jadi kalau ada yang kata orang Melayu ni pendatang, bolehlah tunjukkan artikel ni pada mereka.

“Melayu itu orang yang bijaksana, nakalnya bersulam jenaka, budi bahasanya tidak terkira, kurang ajarnya tetap santuni, jika menipu pun masih bersopan, bila mengampu bijak beralas tangan.”– Usman Awang, Sajak Melayu.

PS: Maklumat artikel ini adalah hasil kajian yang bertajuk :"Peri Nama, Asal Usul dan Identiti Melayu: Ke arah Pencerahan yang Dinantikan" ditulis oleh Prof. Dato’ Seri Dr. Md. Salleh Yaapar dari USM.

Artikel ini disalin tampal daripada Facebook : Ziefenz Zee 

1 ulasan:

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.