Jumaat, 24 Ogos 2018

TIPS CEMERLANG DALAM PEPERIKSAAN

Image result for ulangkaji pelajaran
Sumber Gambar


Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) semakin hampir. Sudah pastilah calon-calon peperiksaan SPM semakin berdebar-debar untuk menanti hari yang cukup bersejarah itu. 

Berdebar-debar dalam peperiksaan itu perkara biasa. Semua orang yang mengambil peperiksaan pasti akan berdebar walaupun mereka telah mengambil peperiksaan berpuluh-puluh kali.

Semua orang yang mengambil peperiksaan pastilah mahu lulus dengan cemerlang. Justeru, saya ingin kongsikan kepada anda semua tips untuk cemerlang dalam peperiksaan. Tips-tips ini tidak terhad kepada pelajar SPM sahaja tetapi juga untuk pelajar UPSR, PT3, dan siswa siswi yang mengambil peperiksaan di universiti. Tips-tips tersebut ialah :

Banyakkan membuat latihan

Jika anda hendak mahir akan sesuatu perkara, maka anda perlu selalu melakukannya. Jika anda hendak mahir dengan subjek Matematik, maka anda hendaklah banyak membuat latihan Matematik. Begitu juga jika anda hendak mahir menulis karangan bahasa Melayu. Anda perlu banyakkan menulis karangan dan minta guru anda untuk semak karangan anda itu.

Tumpukan perhatian semasa guru mengajar

Sebenarnya pelajar tidak perlu study hard jika mereka menumpukan sepenuh perhatian semasa guru sedang mengajar di hadapan. Namun begitu, tidak ramai pelajar menumpukan sepenuh perhatian semasa guru mengajar. Semasa guru mengajar, beri perhatian sepenuhnya.  Jika ada sesuatu perkara yang tidak difahami, segeralah bertanya kepada guru.  

Buat nota ringkas

Jika anda seorang yang malas untuk membaca buku dari kulit ke kulit, disarankan anda membuat nota ringkas. Tulis nota ringkas itu di atas kertas yang kecil dan bawalah ke mana-mana. Bacalah nota tersebut semasa anda sedang menunggu bas, semasa menunggu guru masuk ke kelas, semasa menunggu perhimpunan pagi bermula dan sebagainya. Jika anda tidak tahu membuat nota ringkas, sila rujuk kepada guru anda.

Menghormati guru dan ibu bapa

Hormatilah guru dan ibu bapa anda kerana mereka sering berkorban untuk anda. Doa mereka untuk kejayaan anda pasti akan dimakbulkan Tuhan. Jika anda tidak menghormati mereka, keberkatan dalam belajar itu tidak ada maka anda sukar untuk berjaya.

Belajar dalam kumpulan

Jika anda jenis pelajar yang suka belajar dalam kumpulan, maka ajaklah kawan bijak untuk belajar bersama anda. Begitu juga jika anda lemah dalam sesuatu subjek seperti subjek Matematik misalnya. Ajaklah kawan yang mahir dalam subjek itu untuk belajar bersama anda. Jika anda tidak faham tentang sesuatu perkara, maka anda boleh terus bertanya kepadanya. Namun begitu, bukan semua subjek boleh dipelajari secara dalam kumpulan. Subjek yang membaca atau memerlukan anda menghafal biasanya tidak sesuai.

Lawan diri sendiri

Musuh kejayaan semua orang di dunia ini ialah diri mereka sendiri. Jika anda malas, maka pastilah kejayaan sukar anda kecapi. Anda perlu melawan perasaan malas anda itu untuk terus membuat ulangkaji pelajaran atau membuat latihan. Ingatlah, perasaan malas itu tidak seberapa berbanding nikmat kejayaan yang akan anda kecapi setelah anda berusaha bersungguh-sungguh.   

Itulah antara tips untuk cemerlang dalam peperiksaan daripada kami. Ikutilah tips yang kami berikan ini jika anda ingin cemerlang dalam peperiksaan. Percayalah, untuk mendapat kecemerlangan itu tidak mudah. Jika anda hendak cemerlang, anda perlu berusaha dengan bersungguh-sungguh. Semoga berjaya!

Artikel ini telah disunting dan disiarkan di portal Free Malaysia Today. Ini ialah versi artikel asal.  

7 ulasan:

  1. HAI SAYA ORANG BARU KAT BLOG JOM LA FOLLOW SAYA!SAYA DAH JADI FOLLOWER AWAK!

    BalasPadam
  2. Semoga adik-adik yang ambil SPM tu kuat semangat

    BalasPadam
  3. semua exam besar da dekat sgt ni.
    next month will start dgn upsr. then upkk...
    anak kedua aida, upkk.
    now, aida ulangkaji sekali dgn dia. page by page.
    then latihtubi. besar harapan utk dia dpt 8a.

    BalasPadam
  4. anyway, aida done folo ur blog.
    pagi ni berjalan ke blogs. blogwalking. ada time.
    terserempak dgn your link di blog ejulz.

    BalasPadam
  5. Terima kasih kerana selalu terjah & komen blog ejulz ^_^

    http://ejulz.blogspot.com/2018/09/senarai-pengomen-tegar-ogos-2018.html

    BalasPadam
  6. Nice tips. Nak dekat SPM ni.

    BalasPadam

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.