Rabu, 23 Ogos 2017

ULAS NOVEL : KAMPUS KARYA SYAFIQ AIZAT
Rasa yang hadir semasa membaca novel Kampus karya Syafiq Aizat ini sama seperti ketika membaca novel Gantung karya Nadia Khan juga. Hal ini kerana, novel ini sebenarya tidak ubah seperti ‘carbon copy’ kepada novel Gantung yang telah lama saya baca. Watak dan perwatakan dalam novel ini adalah lebih kurang sama. Cuma jalan ceritanya sahaja yang agak berbeza. 

Watak Dani adalah jelmaan watak Gibbs dalam novel Gantung sebenarnya. Watak Atiqah dan watak Lara pun begitu juga. Kedua-dua watak tersebut adalah watak jelmaan watak Fara dan Deepa sahaja. Mujur Syafiq menjelmakan watak Dean (walaupun masih ada unsur persamaan) dan watak Daud dalam novel ini. Jika tidak, pasti novel ini dianggap (ulang : dianggap) meniru novel Gantung serba serbi.  

Menelusuri jalan cerita dalam novel ini umpama ‘berlari di sebuah taman dengan penuh keterujaan’. Ini kerana, jalan cerita dalam novel ini tidak dileret-leretkan. Jalan ceritanya bergerak dengan penuh kepantasan. Namun masih boleh dinikmati dengan penuh rasa keseronokan.

Kekurangan dalam novel ini adalah terletak pada watak Dani sebagai watak utama. Watak ini digambarkan sebagai nakal, gila seks, kacak, buaya darat, menyakitkan hati, perasan bagus, suka memandang rendah pada orang lain, dan kaya-raya. Dia melakukan seks dengan ramai perempuan dengan menggunakan rupa kacak dan kekayaan ibunya. Dia menang jawatan ketua kolej pun menggunakan cara yang sama.

Memandangkan Syafiq sebagai penulis telah menggambarkan Dani sebagai watak utama dengan cara sebegitu, maka novel ini sudah hilang moral dan mutu. Watak Dani yang bersifat antagonis itu memang tidak layak langsung untuk menjadi watak utama. Syafiq sebagai penulis seolah-olah menggambarkan ‘kejahatan’ adalah sesuatu yang sempurna dan mesti diterima.

Tidak salah untuk menggunakan watak yang ‘jahat’ sebagai watak utama. Tetapi mestilah ada balasan yang setimpal yang sewajarnya Dani diterima. Tetapi Dani dilihat baik-baik sahaja di akhir cerita. Jelas menunjukkan yang Syafiq tidak mahu langsung mengubah Dani untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya. Dani terus kekal begitu sehingga ke akhirnya. Cuma barangkali dia berubah menjadi baik sedikit (ulang : sedikit) kesan daripada pembunuhan yang dilakukan oleh Krampus yang menghantui hidupnya. Saya tidak pasti adakah Syafiq memang cuba untuk menabalkan ‘kejahatan’ di dalam novelnya?

Ironinya, watak Daud yang sudah berubah dan sering diperlekehkan oleh Dani, boleh pula bertemu dengan Krampus pada pengakhiran novel ini. Mengapa Daud yang tidak banyak melakukan dosa (kalau ada pun cuma bersubahat sahaja), perlu ‘dihukum’ sedangkan Dani yang paling banyak melakukan dosa, masih lagi hidup dengan bebas dan gembira? Saya tidak pasti apakah tujuan Syafiq menimbulkan unsur paradoks sebegitu rupa. 

‘Kejahatan’ itu tidak berlegar-legar pada watak Dani sahaja. ‘Kejahatan’ yang ditabalkan dengan penuh rasa gembira oleh Syafiq itu wujud pada watak-watak penghuni blok A yang lain juga. Watak Dean yang merupakan kawan baik kepada Dani lebih kurang sama. Dia digambarkan gemar melakukan seks dengan ramai perempuan di dalam kelas yang berbeza-beza di universiti tersebut bagi memuaskan nafsunya.  

Dengan wujudnya watak Dani sepanjang pembacaan, fikiran pembaca telah disesakkan. Pembaca akan lebih terkesan dengan watak Dani yang penuh kenakalan (?) berbanding keseluruhan jalan cerita di ruang fikiran. Pembaca pasti mahu riwayat Dani segera ditamatkan (oleh Krampus). Namun, di akhir cerita, Dani masih boleh lagi menikmati hidupnya dengan penuh keriangan. Bahkan, dia boleh membongkar identiti sebenar Krampus dengan jayanya. Segala kekurangan yang membelengu dirinya (seperti orang berkawan dengannya kerana harta dan bukan kerana ikhlas atau suka memperlekehkan orang lain) seolah-oleh tidak memberi kesan besar kepadanya atau berupaya mengubah dirinya. 

Adalah lebih baik jika watak Haziq dijadikan sebagai watak utama. Meskipun watak ini tidaklah sebaik mana, tetapi dia lebih baik daripada Dani sekurang-kurangnya. Peranan yang dimainkan oleh watak ini agak besar juga. Cuma mungkin Syafiq suka menabalkan ‘kejahatan’ di dalam novelnya, maka watak Haziq kekal sebagai ‘hero’ yang kedua. 

Namun begitu, novel ini masih mempunyai watak yang mempersonakan. Watak Dr Maimon (tetapi Dani menggelarnya Datin Maimon) adalah watak yang mempunyai kekuatan. Meskipun watak ini adalah watak sampingan, namun dari segi kewibawaan dan kebijaksanaan, watak ini memang tiada tandingan. Watak ini – dalam mengawal Dani – penuh dengan keupayaan. Cuma watak ini telah dirosakkan dengan kenangan silam yang penuh kepahitan. 

Meskipun novel ini adalah sebuah novel thriller, namun unsur suspen agak kurang di dalamnya. Unsur suspen yang ada hanya satu sahaja iaitu untuk meneka siapakah Krampus yang sebenarnya. Meskipun watak-watak yang mencurigakan itu ada, namun tidak ditimbulkan dengan sempurna. Jadi, unsur suspen yang ada dalam novel ini adalah kurang berjaya.

Menikmati unsur suspen dalam novel ini dan unsur suspen dalam novel-novel Ramlee Awang Murshid memang banyak perbezaan. Menikmati dan melayani unsur suspen dalam novel Ramlee memang cukup menyeronokkan. Novel Mandatori, Fiksyen 302, Ranggau, 9 Nyawa, Aku Bercerita, Aku Darah Anak Malaysia, Mikhail, Unggu Karmila, dan sebagainya mempunyai unsur suspen yang cukup berkesan. Cuma dari segi jalan penceritaan, novel-novel Ramlee perlu ditelusuri dengan penuh kesabaran. Membaca novel-novel Ramlee umpama mendaki sebuah gunung yang tinggi sambil kepala diisi dengan beribu pertanyaan. 

Apabila watak Adi telah tertangkap sebagai Krampus yang melakukan pembunuhan dengan sebanyaknya, ia bukanlah sesuatu yang bersifat luar jangka. Watak Adi tidak mempunyai peranan yang besar di dalam novel ini. Maka, pendedahan Adi sebagai Krampus itu langsung tidak mengejutkan sama sekali. 

Berbeza dengan Cik Humaira yang didedahkan sebagai Krampus kedua, barulah boleh dikata sebagai luar jangka. Cik Humaira yang sentiasa berperwatakkan ‘baik’ semasa berhadapan dengan Dani itu, tidak disangka berupaya untuk melakukan pembunuhan dengan kejam sebegitu.

Seandainya Syafiq sebagai penulis menggunakan watak Haziq atau watak Atiqah sebagai sebagai Krampus bagi menggantikan watak Adi, pasti kejutan akan lebih terserlah lagi. Tetapi sayangnya Syafiq menggunakan watak Adi. Maka kejutan itu tidak dapat ditimbulkan dengan baik sekali. 

Bukanlah mahu dikata watak Adi itu tidak sesuai untuk dijadikan sebagai kejutan sama sekali, tetapi Adi tidak mempunyai peranan besar di dalam novel ini. Seperti dalam novel-novel Ramlee Awang Murshid misalnya, setiap watak mempunyai peranan yang besar di dalam cerita. Setiap watak mempunyai potensi untuk menjadi penjahat utama. Maka, pembaca pasti akan diasak dengan tanda tanya untuk mencari siapakah penjahat yang sebetulnya.

Walaupun novel ini adalah sebuah novel yang menyeronokkan, tetapi membacanya kurang memberi kepuasan. Kepuasan akan timbul jika Dani yang banyak dosa itu menerima hukuman atau sekurang-kurangnya memperoleh keinsafan. Justifikasi hukuman yang hendak dikenakan ke atas Dani wajar juga disertakan.  Ia tidak lain dan tidak bukan sebagai satu peringatan kepada pembaca supaya kesalahan itu tidak wajar diulangi. Tetapi ingin ditegaskan sekali lagi bahawa Syafiq sebagai penulis memang sengaja membiarkan kejahatan itu berleluasa dan tidak terhukum di dalam novel ini. Perlu diingatkan bahawa setiap perbuatan baik atau jahat memang tidak akan terlepas dari sebarang pembalasan sama sekali. Antara novel Gantung dan novel Kampus, novel Kampus saya fikir lebih bagus lagi!


1 ulasan:

  1. Lazimnya karya Syafiq Aizat ada sambungan cerita dari satu novel ke novelnya yang seterusnya. Mungkin watak Dani tu akan terima balasan setimpalnya nanti dalam novel Syafiq seterusnya. huhu. Ramlee Murshid mmg lejen. Novel Gantung antara top selling novel kat Malaysia. Rasanya trend pembaca novel kat Malaysia boleh dibahagikan kepada tiga kategori, 1. Novel indie macam novel Nadia Khan, Syafiq yang fokus pada generasi X, Y dan kawasan semi urban. 2. Novel cintan cintun klise 3. Novel islamic/serius/sastera. huhu.

    BalasPadam

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.