Selasa, 16 September 2014

CABARAN : LIEBSTER AWARD BAHAGIAN 2

 


 Pertama sekali saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pemilik blog Norasyimah Saifullah kerana sudi tag saya untuk cabaran Liebster Award kali ini. Jadi saya akan menjawab 11 soalan yang telah dikemukakan oleh beliau.

1. Siapa nama ibu Nabi Muhammad s.a.w

Jawapan :  Siti Aminah binti Abdul Wahab

2. Siapa nama ayah Nabi Yusuf

Jawapan : Nabi Yaakub

3. Nabi Isa diturunkan di mana dan baginda membunuh siapa? 

Jawapan : Menara Putih di bahagian Timur Damsyik, Syria dan Baginda membunuh Dajjal

4.  Nama dan dua sifat Imam Mahdi?

Jawapan : Nama Imam Mahdi ialah Muhammad bin Abdullah dan dua sifatnya adalah mempunyai kening yang nipis dan terpisah antara duanya serta mempunyai mata yang besar dan bulat.

5. Bagi tempat keluarnya Imam Mahdi?

Jawapan : Mekah

6. Berikah 25 nama Nabi?

-  Nabi Adam

- Nabi Idris

- Nabi Nuh 

- Nabi Hud

- Nabi Salleh

- Nabi Ibrahim

- Nabi Luth

- Nabi Ismail

- Nabi Ishak

- Nabi Yaakub

- Nabi Yusuf

- Nabi Ayub

- Nabi Syuib

- Nabi Musa

- Nabi Harun

- Nabi Zulkifli

- Nabi Daud

- Nabi Sulaiman

- Nabi Ilyas

-  Nabi Ilyasa'

- Nabi Yunus

- Nabi Zakaria

- Nabi Yahaya

- Nabi Isa

- Nabi Muhammad s.a.w
  7. Dua sifat sifat Yakjuj dan Makjuj?

Jawapan : Mempunyai sifat menyala dan bergerak seperti gelombang

8. Berikan dua sifat sifat Dajjal?

Jawapan : Mata sebelah kirinya buta dan berambut kerinting

9. Berikan 12 tanda kecil kiamat? 

- Zina bermaharajalela

- Muzik bermaharajalela

- Menghias masjid dan membanggakannya

- Banyaknya kekejian

- Ramai orang soleh meninggal dunia

- Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat

- Mengucap salam kepada orang yang dikenalinya sahaja

- Ramai wanita berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.

- Banyak pembohongan dalam penyampaian berita

- Ramai saksi palsu

- Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai

10. Berikan lima tanda besar kiamat?

- Muncul Dajjal

- Matahari terbit di sebelah barat

- Turun Nabi Isa

- Imam Mahdi dilahirkan

- Keluarnya Yakjuj dan Makjuj

11. Berikan lima tanda terakhir hari kiamat?

- Keluarnya api besar dari Yaman

- Gempa bumi di Semenanjung Arab

- Gempa bumi di Timur

- Gempa bumi di Barat

- Keluar asap hitam yang menyelubungi bumi


Alhamdulillah, akhirnya siap juga cabaran Liebster Award ni. Susah juga soalan soalannya tetapi banyak ilmu yang saya dapat hasil daripada membuat cabaran ini dan banyak memberi keinsafan dan kesedaran kepada saya bahawa kiamat sudah semakin hampir.


Lihat juga : key chain percuma sempena Hari Malaysia? KLIK SINI



7 ulasan:

  1. Bagus soalan-soalan macam ni. Beri ilmu :)

    BalasPadam
  2. tanda2 kecil kiamat tu sya baru tahu...rupanya dok taw tanda2 besar je saya ni..

    ehh..sya pon baru tag MNH utk Liebster Award ni.. kalau sudi jawab la soalan saya pulakkkk..soalan biasa je.. ;)

    http://afifahaddnan.blogspot.com/2014/09/roll-on-liebster-award-untuk-semua.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih sebab tag saya. esok saya siapkan ye.

      Padam
  3. bagus soalan ni...sukaaaaaaa.....

    Jemput join segmen http://kasihlestariabadi.blogspot.com/2014/09/segmen-blogwalking-lestari.html

    BalasPadam
  4. wah.. 1st time teman jumpa liebster Awards punya soalan macam ni.. bagus jugak ni.. kalau tema yang dapat gerenti memang kena selak buku nak dapat jawapan yang benar2 pasti.. heee.. bagus.. bagus.. teman suka entri ni..

    BalasPadam
  5. Haii.. Cakkk..
    teman follow sini yea, follower no.55
    jemput follow me back yea..
    leh kita saling kunjung-mengunjung nanti.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    kalau minat kucen boleh gak follow blog
    kedua teman ni yea..

    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    BalasPadam

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.