Sumber : Google |
Penerangan :
Petai Belalang ialah sebuah pokok daripada keluarga
kekacang. Pokok ini adalah antara tumbuhan pemberi sumber protein terbaik untuk
makanan lembu. Pokok ini semakin mendapat tempat dalam memulihkan tanah,
mengawal hakisan, pemuliharaan air, penghutanan semula dan pengurusan tanah serta
baik sebagai tanaman penutup bumi dan tanaman baja hijau.
Khasiat
:
1.
Merawat
demam kuning
2.
Merawat
kelemumur
3.
Merawat
kulit bersisik
4.
Merawat
masalah kayap
5.
Mengawal
penyakit diabetes
Kaedah
:
Biji-biji daripada buah (dipanggil petai) pokok ini
boleh dimakan seperti kacang. Biji-biji itu juga boleh ditumis bersama cili dan
ikan bilis serta enak dimakan bersama nasi panas. Pucuk dan buah petai yang
belum berisi boleh dijadikan ulam dan dicecah bersama Sambal Tumbuk.
Salam
BalasPadam