Selasa, 13 April 2021

FAKTA MENARIK TENTANG DARAH

 

Sumber : Google


Bukan semua darah berwarna merah

Walaupun manusia mempunyai darah berwarna merah, organisme lain mempunyai darah dengan pelbagai warna. Crustacean, labah-labah, sotong gurita, dan beberapa arthropods lain mempunyai darah berwarna biru. Beberapa jenis cacing dan lintah mempunyai darah berwarna hijau. Sebilangan spesies cacing laut mempunyai darah ungu. Serangga, termasuk kumbang dan rama-rama, mempunyai darah tidak berwarna atau kekuningan pucat. Warna darah ditentukan oleh jenis pigmen pernafasan yang digunakan untuk mengangkut oksigen melalui sistem peredaran darah ke sel. Pigmen pernafasan pada manusia adalah protein yang disebut hemoglobin yang terdapat dalam sel darah merah.

Tubuh manusia mempunyai satu gelen darah

Tubuh manusia dewasa mengandungi kira-kira 1.325 gelen darah. Darah membentuk sekitar tujuh hingga lapan peratus daripada berat badan manusia.

Sebahagian besar darah mengandungi plasma

Darah yang beredar di dalam tubuh manusia terdiri daripada sekitar 55% plasma, 40% sel darah merah, 4% platelet, dan 1% sel darah putih. Dalam sel darah putih yang terdapat pada peredaran darah, neutrofil adalah yang paling banyak.

Sel Darah Putih Perlu untuk Kehamilan

Telah diketahui bahawa sel darah putih penting untuk sistem imun yang sihat. Apa yang kurang diketahui ialah sel darah putih tertentu yang disebut makrofag diperlukan untuk kehamilan berlaku. Makrofag lazimnya terdapat pada tisu sistem pembiakan. Makrofag membantu pengembangan jaringan saluran darah di ovari yang sangat penting untuk pengeluaran hormon progesteron. Progesteron memainkan peranan penting dalam penanaman embrio di dalam rahim. Bilangan makrofag yang rendah mengakibatkan penurunan kadar progesteron dan implantasi embrio yang tidak mencukupi.

Terdapat emas pada darah manusia

Darah manusia mengandungi atom logam termasuk besi, kromium, mangan, zink, plumbum, dan tembaga. Anda juga mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa darah mengandungi sejumlah kecil emas. Tubuh manusia mempunyai kira-kira 0.2 miligram emas yang kebanyakannya terdapat di dalam darah.

Sel darah berasal dari sel stem

Pada manusia, semua sel darah berasal dari sel stem hematopoietic. Kira-kira 95% sel darah dihasilkan dalam sumsum tulang. Dalam tubuh orang orang dewasa, kebanyakan sumsum tulang tertumpu pada tulang dada dan tulang tulang belakang serta pelvis. Beberapa organ lain membantu mengatur pengeluaran sel darah. Ini termasuk struktur sistem hati dan limfa seperti kelenjar limpa, limpa, dan thymus.

Sel darah mempunyai jangka hayat yang berbeza

Sel darah manusia yang matang mempunyai pelbagai kitaran hidup. Sel darah merah beredar di dalam badan selama kira-kira empat bulan, platelet selama lebih kurang sembilan hari dan sel darah putih pula antara beberapa jam hingga beberapa hari.

Sel darah merah tidak mempunyai nukleus

Tidak seperti jenis sel lain di dalam badan, sel darah merah yang matang tidak mengandungi nukleus, mitokondria atau ribosom. Ketiadaan struktur sel ini memberi ruang kepada ratusan juta molekul hemoglobin yang terdapat dalam sel darah merah.

Protein darah melindungi manusia daripada keracunan karbon monoksida

Gas karbon monoksida (CO) tidak berwarna, tidak berbau, tiada rasa dan beracun. Gas ini tidak hanya dihasilkan oleh alat pembakar bahan bakar tetapi juga dihasilkan sebagai produk sampingan dari proses selular. Sekiranya karbon monoksida dihasilkan secara semula jadi semasa fungsi sel normal, mengapa organisma tidak terkena racun? Hal ini kerana CO dihasilkan dalam kepekatan yang jauh lebih rendah daripada yang dilihat pada keracunan CO berupaya melindungi sel daripada kesan toksiknya. CO mengikat protein dalam badan yang dikenali sebagai hemoprotein. Hemoglobin yang terdapat dalam darah dan sitokrom yang terdapat di mitokondria adalah contoh hemoprotein. Apabila CO mengikat hemoglobin dalam sel darah merah, gas ini menghalang oksigen daripada mengikat molekul protein yang menyebabkan gangguan dalam proses sel penting seperti pernafasan sel. Pada kepekatan CO yang rendah, hemoprotein mengubah strukturnya untuk mencegah CO dari mengikatnya. Tanpa perubahan struktur ini, CO akan mengikat hemoprotein hingga satu juta kali lebih kuat.

Kapilari melancarkan penyumbatan darah

Kapilari di otak dapat mengusir serpihan obstruktif. Serpihan ini mungkin terdiri daripada kolesterol, plak kalsium, atau gumpalan dalam darah. Sel-sel di dalam kapilari tumbuh di sekitar dan menutup serpihan. Dinding kapilari kemudian terbuka dan penyumbatan dipaksa keluar dari saluran darah ke tisu sekitarnya. Proses ini akan melambat seiring bertambahnya usia dan dianggap sebagai faktor penurunan kognitif. Sekiranya penyumbatan tidak dikeluarkan sepenuhnya dari saluran darah, hal ini boleh menyebabkan kekurangan oksigen dan kerosakan saraf.

0 comments:

Catat Ulasan

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.