Ahad, 6 Januari 2013

Memoir Khatijah Sidek: Puteri Kesatria BangsaPENULIS: Khatijah Sidek

PENERBIT: 

Buku ini menceritakan secara terperinci tentang perjalanan hidup penuh liku Allahyarhamah Khatijah Sidek. Beliau merupakan Ketua Wanita UMNO dan Ketua Muslimat PAS. Sepanjang perjalanan beliau dalam UMNO dan PAS beliau telah melalui pelbagai cabaran. Akibat kelantangan beliau bersuara untuk meningkatkan taraf wanita dalam kedua dua parti itu, beliau telah dipercat daripada menjadi ahli UMNO dan PAS.

Khatijah Sidek merupakan seorang wanita yang cekal dan berani. Beliau telah berjuang dengan bersungguh sungguh dalam mencapai kemerdekaan di Malaysia dan di Indonesia namun sayangnya beliau tidak pernah dihargai. Jasa beliau yang besar itu telah dilupakan sehingga ramai rakyat Malaysia pada hari ini tidak mengenal tokoh wanita yang hebat ini kerana namanya agak kurang ditulis dalam lipatan buku buku sejarah kemerdekaan negara.

Beliau tidak pernah menerima sebarang penghargaan dari perjuangan beliau. Buku ini memang menarik untuk dibaca bagi kaum wanita. Walaupun buku ini sesuai dibaca oleh pembaca wanita namun pembaca lelaki juga boleh membaca buku ini untuk menambah pengetahuan. Kita dapat merasai perjalanan hidup Khatijah Sidek yang penuh berliku ini dan mengambil iktibar serta pengajaran dari kisah hidup beliau.