Ahad, 7 November 2021

PEAR

 

Sumber : Google 


Penerangan :

Pear atau nama saintifiknya Pyrus Spp. mempunyai lebih daripada 30 spesis daripada keluarga Rosaceae. Dalam bahasa Melayu, buah Pear dikenali sebagai Buah Lai. Malaysia banyak mengimport buah ini dari negara China setiap tahun dengan kuantiti yang banyak. Lazimnya, buah Pear berkulit hijau atau kuning pudar.


Kandungan : 

Mengandungi serat, antioksidan, vitamin C, vitamin K, tembaga, vitamin A, boron, kalsium, dan asid folat.


Khasiat :

1.     Membantu mencegah penyakit jantung

2.     Mengurangkan risiko serangan strok

3.     Mencegah barah payudara

4.     Mengurangkan masalah osteoporosis

5.     Membekalkan tenaga


0 comments:

Catat Ulasan

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.