Sumber : Google |
Penerangan :
Pisang atau nama saintifiknya Musa Spp. adalah
sejenis buah yang berubah-ubah dari segi saiz, warna dan bentuk tetapi biasanya
panjang dan melengkung. Isinya lembut dan kaya dengan kanji, ditutup dengan
kulit yang berwarna hijau, kuning, merah, ungu, atau coklat apabila masak.
Kandungan :
Mengandungi protein, lemak, kalsium, karotena, kalium, karbohidrat, serat, dan tenaga. Selain itu, pisang juga mengandungi asid, enzim, dan sebatian kimia penting.
Terdapat tiga jenis gula semulajadi dalam pisang iaitu sukrosa, fruktosa, dan glukosa selain magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1,
B2, B6 & C, niasin dan folat.
Khasiat :
1.
Membantu menurunkan
tekanan darah tinggi
2.
Membantu
merendahkan kolestrol
3.
Merawat cirit-birit
4.
Merawat pening
kepala
5.
Mengurangkan
senggugut
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.