Selasa, 20 Julai 2021

PISANG

 

Sumber : Google 


Penerangan :

Pisang atau nama saintifiknya Musa Spp. adalah sejenis buah yang berubah-ubah dari segi saiz, warna dan bentuk tetapi biasanya panjang dan melengkung. Isinya lembut dan kaya dengan kanji, ditutup dengan kulit yang berwarna hijau, kuning, merah, ungu, atau coklat apabila masak.


Kandungan :

Mengandungi proteinlemakkalsiumkarotenakaliumkarbohidrat, serat, dan tenaga. Selain itu, pisang juga mengandungi asidenzim, dan sebatian kimia penting. Terdapat tiga jenis gula semulajadi dalam pisang iaitu sukrosafruktosa, dan glukosa selain magnesiumfosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2, B6 & C, niasin dan folat.


Khasiat :

1.     Membantu menurunkan tekanan darah tinggi

2.     Membantu merendahkan kolestrol

3.     Merawat cirit-birit

4.     Merawat pening kepala

5.     Mengurangkan senggugut


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.