Ahad, 12 Julai 2020

LELAKI LEMBUT : ANTARA SPM DAN IJAZAH

Saya ini seorang lelaki lembut. Tetapi bukanlah bermakna saya seorang pondan atau gemar menjadi perempuan. Diri saya ini cuma berperwatakan lembut.

Oleh kerana saya 'berbeza' dengan lelaki yang lain, maka 'kelembutan' saya sering kali menjadi bahan ejekan dan usikan rakan-rakan.

Tidak semua orang boleh menerima diri saya sebagai lelaki lembut. Bagi yang  boleh menerima, mereka tidak kisah akan kelembutan saya. Bagi yang tidak boleh terima, mereka akan menjadikan saya sebagai bahan jenaka.

Sepanjang pemerhatian dan pergaulan saya, orang yang berpelajaran tinggi atau berkelulusan universiti (secara majoritinya) biasanya tidak menjadikan kelembutan saya sebagai isu. Tetapi bagi orang yang berkelulusan rendah (SPM misalnya), gemar menjadikan kelembutan saya sebagai bahan usikan.

Saya bergaul dengan semua orang. Baik yang berkelulusan tinggi mahupun yang berkelulusan rendah. Oleh itu, saya dapat merasai perbezaan penerimaan kedua-dua golongan itu.

Walau bagaimanapun, saya tidaklah mahu pukul rata dengan mengatakan semua golongan berkelulusan tinggi itu dapat menerima kelembutan saya manakala semua golongan berkelulusan rendah itu tidak dapat menerima kelembutan saya.

Sebagai manusia, semua golongan tidak sempurna. Ada yang berkelulusan tinggi itu tidak boleh terima dan ada yang berkelulusan rendah itu boleh terima.

Sebagai manusia biasa, saya sudah tentu mempunyai hati dan perasaan. Apabila kelembutan saya dipersendakan, sudah tentu hati saya menjadi sakit. Tetapi oleh kerana saya tidak mampu berbuat apa-apa, maka saya hanya mendiamkan diri sahaja.

Diskriminasi terhadap lelaki lembut ini ada di mana-mana. Oleh kerana kami sering didiskriminasi, maka kebanyakan golongan seperti kami memilih untuk berkawan dan bergaul sesama sendiri. Akibatnya, ada di antara kami yang memasuki dunia pondan.

Apabila memasuki dunia pondan, golongan seperti kami semakin dihina. Pelbagai cercaan dan cacian akan diberikan. Tetapi sedarkah anda semua bahawa anda adalah antara (ulang : antara) penyebab golongan lembut seperti kami ini sanggup memasuki dunia pondan.

Sepatutnya mana-mana golongan lelaki lembut ini jangan dihina sejak dari awal lagi. Terimalah diri mereka sebagai lelaki yang mempunyai sedikit 'kecacatan' dan 'perbezaan' daripada lelaki yang lain. Apabila kami sering dihina, maka ada di antara kami merasakan kami diasingkan dan terasa terasing daripada masyarakat. Oleh sebab itulah ada di antara kami sering  berkawan dengan kumpulan pondan sekaligus menukar diri sendiri menjadi pondan.

Saya bersyukur, meskipun saya sering dihina dan didiskriminasi, tetapi saya tidaklah sampai mahu memasuki dunia pondan. Mungkin kerana kawan-kawan saya bukanlah terdiri daripada golongan itu, maka saya terhindar daripada memasuki dunia tersebut. Saya berdoa kepada Allah moga-moga saya kekal menjadi diri saya sekarang sampai bila-bila.

2 ulasan:

  1. terima kasih atas cerita ini. im also a feminine guy who once almost jadi pondan sebab org ejek saya 'pondan' including family sendiri. say tak berhati nak jadi pondan. tapi sebab org ejek , saya bertindak utk memilih jadi pondan. alhamdulillah, saya tak jadi untuk tukar jantina
    kawan2 saya yang sama2 lembut, tanya saya, adakah saya betul2 nak jadik pondan.. dan saya bertindak unutk tidak jalani proses utk jadik pondan..
    dan terima kasih kepada anda sebab sudi share cerita ni, and it helps me in my current situations.. love you from from the bottom of my heart..

    BalasPadam

Terima kasih sebab sudi tinggalkan komen anda di entri ini. Setiap komen anda amat saya hargai. Walaubagaimanapun, saya kadang kala malas mahu membalas komen anda tetapi saya akan balas dengan mengunjungi blog anda semula. Pastikan komen anda tidak menghina mana mana individu, menyentuh isu perkauman, agama dan perkara perkara yang melanggar undang undang negara.